Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Τζίνγκο μπιλόμπα [γίνκο το δίλοβο ή σαλιβουρία]

         
Ginkgo biloba

         


     Προφορά


Ερμηνεία:

Το Ginkgo Biloba, τζίνγκο μπιλόμπα (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο)  είναι δένδρο του οποίου τα φύλλα διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην Κινεζική, Κορεατική και Ιαπωνική ιατρική εδώ και 2800 χρόνα.

Το εκχύλισμα των φύλλων του προκαλεί  αύξηση της ροής του αίματος των άκρων και των αγγείων του εγκεφάλου, μετριάζει τα δυσμενή αποτελέσματα παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) , όπως οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που έχουν σχέση με τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που πάσχουν από περιφερική αγγειακή ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια της μικροκυκλοφορίας του εγκεφάλου.

Συμβάλλει στην πρόληψη των διαταραχών που οφείλονται στη δράση του  παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) σε διάφορους  ιστούς του σώματος και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση αλλεργικών αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχει και ο PAF.


Το εκχύλισμα Ginkgo Biloba έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των κυτταρικών μεμβρανών.

Δρα ευεργετικά στη μικροκυκλοφορία του εγκεφάλου, του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού και του καρδιοκυκοφορικού συστήματος .

Τα εκχυλίσματα του G. biloba extracts θα μπορούσαν να να είναι μια καλή επιλογή για τη βελτίωση ορισμένων νευροεκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του  G. biloba  σ΄αυτές εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος του αμφιβληστροειδούς [1].

Υπάρχουν στη βιβλιογραφία τρεις συστηματικές δημοσιεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται τέσσερις κύριες τυχαιοποιημένες μελέτες, στις οποίες αναφέρεται ότι η χρήση του  Ginkgo biloba πιθανώς δεν ελαττώνει τη σοβαρότητα των εμβοών. Επιπλέον, δεν ελαττώνει την ένταση των εμβοών ή τη βελτίωση της ποιότητας των πασχόντων [2].

Το εκχύλισμα φύλλων Ginkgo φαίνεται να είναι ασφαλές στη χρήση, χωρίς υπερβολικές παρενέργειες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μπορεί να προκαλέσει μερικές δευτερεύουσες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, κεφαλαλγία, ζάλη, δυσκοιλιότητα, έντονη καρδιακή λειτουργία και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι το εκχύλισμα φύλλων ginkgo μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μωλώπων  αιμορραγίας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αλληλεπίδραση με αντιπηκτικά / αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Ως γενική προφύλαξη, συνιστάται η διακοπή  του ginkgo δύο εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση [3].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

  1. Isabel Martínez-Solís et al. Neuroprotective Potential of Ginkgo Biloba in Retinal Diseases. Planta Med , 85 (17), 1292-1303  Nov 2019
  2. Felipe Quidel Kramer , Ángela Ortigoza. Ginkgo Biloba for the Treatment of Tinnitus. Medwave , 18 (6), e7295  2018 Oct 17
  3. Pål-Didrik Hoff Roland 1Cecilie Sogn Nergård.[Ginkgo Biloba--Effect, Adverse Events and Drug Interaction].  Tidsskr Nor Laegeforen. , 132 (8), 956-9  2012 Apr 30


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Συμπληρωματική ιατρική: